1- دانشگاه هنر
2- دانشگاه تهران
چکیده: (28 مشاهده)
زمینه و هدف: افسردگی و اعتیاد به اینترنت از جمله مشکلات روانشناختی رایج در نوجوانان عصر حاضر است که نیاز به مداخلههای اثربخش و در عین حال لذتبخش برای این گروه سنی دارد. بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه اثر مشارکت در دورههای ورزشی و هنری بر افسردگی و اعتیاد به اینترنت نوجوانان 13 تا 17 سال بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمهتجربی بصورت پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مراجعه کننده به 5 مرکز کلاسهای تابستانه هنری و ورزشی بود که از بین آنها 45 دختر و پسر با میانگین سنی 44/1±88/14 که براساس نتایج پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (۱۹۹8) و پرسشنامه افسردگی بک2 (1971) دارای نشانههای اعتیاد خفیف به اینترنت و افسردگی خفیف یا متوسط بودند، به صورت هدفمند وارد مطالعه شدند. سپس آزمودنیها به گروههای 15 نفره تقسیم شدند: یک گروه در کلاس نقاشی و گروه دیگر در کلاسهای ورزشی ایروبیک دختران و فوتبال پسران به مدت ۴ هفته (۳ جلسه ۱ ساعته در هفته) شرکت نمودند. نتایج با تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه نتایج سه گروه در سطح معناداری 05/0=α بررسی شد.
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معناداری در نمرات پسآزمون بعد از تعدیل نمرات پیش آزمون افسردگی و اعتیاد به اینترنت بین سه گروه نشان داد (افسردگی: 002/0=P ؛ اعتیاد به اینترنت: 001/0>P). به دنبال آن آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که شرکت در دورههای ورزشی در مقایسه با گروه گواه تأثیر معناداری در بهبود افسردگی و کاهش اعتیاد به اینترنت داشت (افسردگی: 002/0=P ؛ اعتیاد به اینترنت: 004/0=P). علاوه بر این، نتایج این آزمون بهبود معنادار در افسردگی و کاهش اعتیاد به اینترنت نوجوانان پس از شرکت در دوره هنری نسبت به گروه گواه را نیز تأیید نمود (افسردگی: 019/0=P ؛ اعتیاد به اینترنت: 001/0>P). همچنین، نتایج حاکی از این بود که شرکت در دوره هنری نسبت به دوره ورزشی تأثیر معنادار بیشتری در کاهش اعتیاد به اینترنت داشت (038/0=P).
نتیجه گیری: شرکت در دورههای هنری و ورزشی باعث کاهش اعتیاد به اینترنت و بهبود افسردگی نوجوانان شد که دوره هنری اثر مثبت بیشتری بر بهبود اعتیاد به اینترنت داشت.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی