1- دانشگاه آزاداسلامی
2- دانشگاه آزاد اسلامی
3- دانشگاه تهران
چکیده: (346 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: نارساخوانی یک از شایعترین مشکلات دانشآموزان دارای اختلال یادگیری خاص میباشد، هدف مقاله بررسی اثر برنامه چند حسی خانواده محور بر مهارت خواندن و مؤلفههای آن، دردانشآموزان دارای اختلال یادگیری خاص بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر با استفاده از روش نیمهآزمایشی و با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه اجرا گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشآموزان مراجعهکننده به دو مرکز آموزشی وتوان بخشی مشکلات ویژه یادگیری شهرستان قروه بودند. نمونه پژوهش شامل 28 دانشآموز داوطلب دارای اختلال خواندن بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند پس از تفکیک به دو گروه 14 نفره تقسیم شده و بهصورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند که تعداد 14 نفر بهعنوان گروه آزمایش، آموزش برنامه چند حسی خانواده محور را دریافت نمودند. برنامه مداخله چند حسی خانواده محور با اجرای 16 گانه توجیهی برای والدین اجرا گردید. دادهها با استفاده از آزمون هوش کودکان (وکسلر، 2003)، و آزمون نارساخوانی (کرمی و مرادی، 2001) در پیشآزمون وپس آزمون بر روی گروه آزمایش و گواه جمعآوری گردید. دادههای پژوهش با استفاده از نرمافزار spss مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. تحلیل دادهها با روش تحلیل کوواریانس در نرمافزار SPSS21 در سطح معنیداری 05/0 انجام گرفت.
یافتهها: نتایج آزمون تحلیل کوواریانس تکمتغیره نشان داد که آموزش متغیر مستقل (برنامه چند حسی خانواده محور) توانسته منجر به ایجاد تفاوت معنادار میانگین نمره متغیر وابسته (مهارت خواندن) و مؤلفههای آن در مرحله پسآزمون در سطح خطای 05/0 گردد. مقدار تأثیر آموزش برنامه چند حسی خانواده محور بر متغیر مهارت خواندن دانشآموزان 32/0 بود. (P=<0/05)
نتیجهگیری: میتوانیم بر اساس یافته هابه این نتیجه برسیم که برنامه مداخلهای چند حسی خانواده محور توانایی خوبی در جهت پایین آمدن آثار اختلال و برطرفکردن عواقب نارساخوانی برخوردار است و برای برطرفکردن نارساخوانی و بهبود روانخوانی و مؤلفههای آن، دردانش آموزان دوم دبستان تأثیرگذار میباشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی