Ethics code: IR.ALZAHRA.REC.1400.025
چکیده: (228 مشاهده)
زمینه و هدف: تعارضات زناشویی اثرات منفی قابل توجهی در کیفیت روابط زوجین بر جای میگذارد و از این نظر همواره مورد توجه زوجدرمانگران بوده است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط نقشهای جنسیتی و انصاف ادراکشده با تعارضات زناشویی زنان متاهل انجام شد.
روش بررسی: نوع طرح، توصیفی همبستگی بود. نمونه پژوهش، 404 زن متاهل در محدوده سنی 25 تا 40 سال و ساکن تهران بودند که به شیوه نمونهگیری در دسترس و با توجه به شرایط کشور در وضعیت کرونا، به صورت مجازی به پرسشنامههای نقش جنسیتی- فرم کوتاه (بم، 1981)، تعارضات زناشویی تجدید نظرشده (ثنائی و همکاران، 1387) و انصاف ادراکشده (پری، 2004) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون، همبستگی مجذور اتا، آنوای یک راهه و رگرسیون چندگانه در نرمافزار SPSS 26 در سطح معنیداری 05/ = α صورت گرفت.
یافتهها: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد، بین انصاف ادراکشده و تعارضات زناشویی زنان متاهل رابطه منفی معناداری وجود داشت (01/ < p، 54/- = r). نتایج آنوای یکراهه نشان داد؛ تفاوت معناداری بین نقشهای جنسیتی زنان متاهل در میانگین تعارضات زناشویی و میانگین انصاف ادراکشده وجود داشت (001/ < p) به طوری که کمترین میزان تعارضات در زنان با نقش جنسیتی آندروژنوس که خصلتهای بالای زنانگی و مردانگی دارند؛ وجود داشت و همچنین زنان با نقش جنسیتی مردانه و آندروژنوس، بیشترین انصاف ادراکشده را نسبت به سایر نقشهای جنسیتی داشتند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد؛ متغیر مردانگی و انصاف ادراکشده 42 درصد از واریانس تعارضات زناشویی زنان متاهل را تبیین کردند.
نتیجهگیری: نقش جنسیتی عامل تعیینکنندهای در پیشبینی تعارضات زناشویی زنان است. همچنین رعایت انصاف و درک حقوق برابر در رابطه زناشویی گام بزرگی در جهت کاهش تعارضات است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی