چکیده
زمینه و هدف: اختلال در ارتباط، از پیامدهای ناشنوایی است که از بدو پیدایش شنواییشناسی با نصب دستگاههای تقویتکننده و توانبخشی شنوایی با آن مبارزه میشود. پیشرفت در برنامههای شنواییشناسی و توانبخشی منجربه ظهور برنامههای تربیت شنوایی رایانهمحور شده است. هدف این پژوهش، مروری بر برنامههای تربیت شنوایی رایانهمحور بود.
روشبررسی: پژوهش حاضر، از نوع مطالعات توصیفی و از نظر روش اجرا، از نوع مروری بود. برای جستوجو و انتخاب پژوهشهای مرتبط از پروتکل Scoping استفاده شد. پایگاههای اطلاعاتی پابمد و گوگل اسکولار با استفاده از ترکیبهای مختلف کلمات کلیدی، با کلیدواژههای فارسی و انگلیسی کمشنوایی، سمعک، کاشت حلزون، رایانهمحور، اپلیکیشنمحور، برنامههای تربیت شنوایی و یادگیری شنیداری جستوجو شدند. با مروری بر پیشینه، بازیابی ۱۸۰ مطالعه صورت گفت و باتوجه به معیارهای ورود و خروج و حذف مقالات تکراری با بررسی ۱۲۴ چکیدهٔ مقاله و سپس جستوجوی پیشرفتهٔ گوگل در وبسایتهای مرتبط با برنامههای تربیت شنوایی، دوازده برنامهٔ تربیت شنوایی رایانهمحور بررسی شد. دراینبین براساس میزان بررسی و اهمیت در پیشینه، پنج برنامهٔ تربیت شنوایی رایانهای برای کودکان ناشنوا در فهرست نهایی قرار گرفت.
یافتهها: پنج برنامهٔ تربیت شنوایی رایانهمحور برای مرور کلی شناسایی شد. ارائهٔ بیستونه ویژگی اطلاعاتی برای هریک از پنج برنامه صورت گرفتکه براساس اطلاعات کلی محصول و خرید، ویژگیهای طراحی پارادایمهای آموزشی، اهداف شنیداری و ارتباطی طبقهبندی شدند.
نتیجهگیری: درمجموع تربیت شنوایی رایانهمحور بهعنوان درمانی از راه دور، برای توانبخشی شنیداری مبتنیبر رایانه با ایجاد محیط جذاب آموزشی و فضاهای متنوع در کنار سایر مداخلات توانبخشی و آموزش مستقیم، میتواند تأثیرات مثبتی بر مهارتهای شنیداری و ارتباطی کودکان ناشنوا داشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |