چکیده
زمینه و هدف: ارزشها سازههای محوری شخصیت هستند و بهعنوان استانداردهایی برای هدایت تفکر و عمل در نظر گرفته میشوند. هنگامی که افراد به ارزشهای شخصی خویش فکر میکند، درواقع به آن چیزی میاندیشند که برای آنها مهم و خوب و شایسته است. پژوهش حاضر باهدف تعیین ویژگیهای روانسنجی فرم کوتاه پرسشنامهٔ ارزشهای تصویری شوارتز (۲۰۰۱) در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان انجام شد.
روشبررسی: این پژوهش روششناختی بود. جامعهٔ آماری را همهٔ دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ تشکیل دادند. ازاینبین ۴۵۰ نفر (۲۰۳مرد و ۲۴۷ زن) با روش نمونهگیری دردسترس بهعنوان افراد نمونه انتخاب شدند و به فرم کوتاه پرسشنامهٔ ارزشهای تصویری (شوارتز و همکاران، ۲۰۰۱) پاسخ دادند. روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی و نرمافزار لیزرل و پایایی بهشیوهٔ ضریب آلفای کرونباخ در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۴ بررسی شد. سطح معناداری ۰٫۰۵=α بود.
یافتهها: براساس نتایج، ساختار عاملی پرسشنامهٔ ارزشهای تصویری شوارتز (۲۰۰۱) در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان رد نشد. شاخصهای نکویی برازش ۲٫۹۰=x2/df، ۰٫۰۶۵=MRSEA، ۰٫۹۲=CFI و ۰٫۹۰=GFI درحد مطلوب بهدست آمد. مقادیر آلفای کرونباخ بین ۰٫۷۰۰تا۰٫۷۷۷ محاسبه شد.
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشان داد، فرم کوتاه پرسشنامهٔ ارزشهای تصویری شوارتز (۲۰۰۱) در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و میتوان آن را بهعنوان ابزاری برای بررسی ارزشهای شخصی افراد استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |