چکیده
زمینه و هدف: ازجمله مسائلی که در بین دانشآموزان مشاهده میشود، کمبود میزان اعتمادبهنفس و خودنظمدهی است؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی آموزش سرسختی روانشناختی بر اعتمادبهنفس و خودنظمدهی تحصیلی دانشآموزان پسر مقطع متوسطۀ دوم انجام شد.
روشبررسی: روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری را تمامی دانشآموزانی تشکیل دادند که برای حل مشکلات تحصیلی و تربیتی و روانشناختی به مرکز مشاورهٔ آموزشوپرورش شهرستان گرمی مراجعه کردند. سی نفر از دانشآموزان واجد شرایط بهطور داوطلبانه وارد مطالعه شدند و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه پانزده نفر) قرار گرفتند. بعد از اجرای پیشآزمون، گروه آزمایش مداخلات آموزشی سرسختی روانشناختی را در ده جلسهٔ نوددقیقهای دریافت کرد و در انتهای جلسات از آزمودنیهای هر دو گروه پسآزمون گرفته شد. برای جمعآوری دادهها، مقیاس سنجش اعتمادبهنفس آیزنک (آیزنک و ویلسون، ۱۹۷۶) و پرسشنامهٔ خودنظمدهی تحصیلی (ریان و کونل، ۱۹۸۹) بهکار رفت. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره در سطح معناداری ۰٫۰۵ بهوسیلۀ نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد، میانگین نمرات متغیر اعتمادبهنفس در گروه آزمایش بعد از حذف اثر پیشآزمون، در پسآزمون درمقایسه با گروه گواه بیشتر بود (۰٫۰۲۱=p)؛ همچنین میانگین نمرات متغیر خودنظمدهی تحصیلی در گروه آزمایش بعد از حذف اثر پیشآزمون، در پسآزمون درمقایسه با گروه گواه افزایش یافته بود (۰٫۰۲۴=p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش، آموزش سرسختی روانشناختی در افزایش اعتمادبهنفس و خودنظمدهی درونی دانشآموزان مؤثر است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |