چکیده
زمینه و هدف: مطالعات صورتگرفته در سالهای اخیر نشان میدهد ارائهٔ تکالیف و تمرینهای مربوط به تقویت کارکردهای اجرایی، در بهبود عملکردهای مربوط به یادگیری دانشآموزان دچار مشکلات یادگیری مؤثر است. پژوهش حاضر باهدف مرور نظاممند در اثربخشی کارکردهای اجرایی بر ارتقای خواندن و نوشتن در دانشآموزان دارای مشکل یادگیری انجام شد.
روشبررسی: برای این منظور پایگاههای دادهٔ PubMed و Scopus و Web of Science بهکار رفت. در جستوجوهای اولیه ۱۱۷۲ عنوان بالقوۀ مرتبط یافت شد. ازاینبین پس از مراحل مختلف حذف و گزینش درنهایت تنها چهارده مقاله دارای شرایط ورود به مطالعه بود. دادههای این چهارده مقاله با استفاده از ابزار ترسیم دادهها، استخراج و طبقهبندی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد از میان مداخلات صورتگرفته، آموزش کامپیوتری کارکردهای اجرایی (CEFT) و آموزش کامپیوتری حافظهٔ فعال (CWMT) و آموزش با بازیهای ویدئویی اکشن (AVG) بهاحتمال بیشتری اثرگذار است؛ اما شواهدی علیه اثربخشی برخی از مداخلات مذکور وجود دارد و این موضوع، تصمیمگیری دربارهٔ کاربرد هریک از این مداخلات بهتنهایی را دشوار میسازد؛ درعینحال بهعنوان نتیجهٔ ضمنی پژوهش حاضر، ترکیب این روشهای مداخله بااحتمال بیشتری مؤثر خواهد بود.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد درراستای بهبود مهارتهای خواندن و نوشتن کودکان، استفاده از برنامههای مبتنیبر کارکردهای اجرایی بهصورت ترکیبی از چند مؤلفهٔ طراحیشده، رویکرد مؤثرتری باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |