1- دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (613 مشاهده)
زمینه و هدف: تعامل انرژی در محیط بهعنوان یک نگاه علمی در فنگ شویی تعریف میشود و این امر برگرفته از فلسفه در کشور چین بوده است. فنگ شویی فلسفه تنظیم و قرار دادن ساختمانها و عناصر در یک محیط است. هدف آن تحقق محیطهای فیزیکی است که از طریق استفاده از انرژی جاری، بهزیستی را تشویق میکنند. روانشناسی محیطی یکرشته علمی است که به مطالعه چگونگی طراحی محیطهایی میپردازد که بتواند سلامت روان در محیط را ارتقا دهد و با برآورده ساختن نیازهای کاربران خود میزان استرس آنها را کاهش داده و فعالیتهای آنها را بهمنظور ارتقای رفاه آنها تسهیل کند. این مقاله سعی نموده است که با مروری بر اصول اساسی و مکاتب فکری روانشناسی محیطی و فنگ شویی به مقایسه بین این دو رشته، با ارجاع ویژه به دو جنبه از تأثیرات روانی محیط فیزیکی: ترمیمی و کنترل تمرکز کند.
ابزار و روشها: راهبرد تحقیق حاضر، راهبرد استدلال منطقی است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است که از تاکتیک مقایسه تطبیقی برای پیشبرد مراحل تحقیق استفاده میشود. چارچوب نظری پژوهش، ترکیبی ازنظریه فنگ شویی و روانشناسی محیط است. سپس در مرحله دوم، به بررسی این دو موضوع بر کاهش استرس و افزایش سلامت روان محیط پرداخته میشود.
یافتهها: بهکارگیری مفاهیم فنگ شویی در ایجاد فضای لذتبخش و تعادل بین محیط طبیعی و انسان ساخته شده است و مفاهیم فنگ شویی بر تعادل و هماهنگی فرمهای فیزیکی و آرایش فضایی تأکید دارند. بدین ترتیب این عناصر میتوانند نوع خاصی از انرژی را کاهش یا افزایش دهند. دستیابی به تعادل میان انرژیهای مختلف نیز امکانپذیر میشود. فنگ شویی اگر به شکل مناسب به کار گرفته شود، به برقراری تعادل در سیلان انرژی در محیط کمک کرده و امکان خلق محیطی دارای حداکثر انرژی، سلامتی و هماهنگی در اختیار انسان قرار میدهد.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان میدهد که از طریق دو اصل ترمیم و کنترل در فنگشویی میتوان سلامت روان را در محیط را ایجاد نمود و از این طریق میزان استرس افراد را کاهش داد.