Ethics code: lR.SCU.REC.1402.020
چکیده: (393 مشاهده)
چکیده:
زمینه و هدف: نارساخوانی به عنوان یکی از زیرمجموعه های اختلال یادگیری شایعترین ناتوانی یادگیری محسوب شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی بر حافظه کاری دیداری ، انعطاف پذیری شناختی در دانش آموزان نارساخوان انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش حاضر، آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دارای اختلال نارساخوانی پایه ی سوم ابتدایی که در سال تحصیلی 1401 به مرکز مشاوره و روان شناسی شهر جهرم مراجعه کردند. از این جامعه، 30 نفرداوطلب واجد شرایط به روش دسترس وارد مطالعه شدند و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه ( هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش ، آزمون بلوک های کرسی ( کرسی، 1972)، آزمون مرتب سازی کارت های ویسکانسین ( گرانت و برگ، 1948)، آزمون هوش ریون کودکان ( ریون، 1938) و آزمون نارساخوانی نما ( کرمی نوری، مرادی، 1384) بود. برنامه توانبخشی شناختی برای گروه آزمایش اجراشد. و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با نسخه 26 نرم افزار spss در سطح 05/0 تجزیه وتحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد پس از حذف اثر پیش آزمون ، بین گروه آزمایش و گروه گواه در پس آزمون، در میانگین نمرات متغیرهای حافظه کاری دیداری (049/0P=) و انعطاف پذیری شناختی (001/0> P) تفاوت معناداری وجود دارد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، درمان توانبخشی شناختی بر حافظه کاری دیداری و انعطاف پذیری شناختی، در دانش آموزان دختر دارای اختلال نارساخوانی مؤثر بوده است. بنابراین مشاوران و درمانگران می توانند به منظور بهبود این متغیرها در دانش آموزان دارای اختلال خواندن از مداخله مذکور استفاده کنند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی