تعطیلات نوروز ۱۴۰۴-ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات و همچنین تبریک فرارسیدن بهار و شروع سال جدید، به اطلاع می‌رساند این نشریه از تاریخ ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۳ لغایت ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ تعطیل می باشد.

مقالات در دست انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: ۱۱۷۴۸۶۳۰۹۸۰۰۴۵۰۱۳۹۹۱۶۲۲۷۲۷۸۶
Ethics code: IR.IAU.RASHT.REC.1402.051

XML English Abstract Print


۱- دانشجوی دکتری روانشناسی، گروه روانشناسی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
۲- استاد، گروه روانشناسی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
۳- استادیار، گروه روانشناسی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
۴- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
چکیده:   (۲۷۶ مشاهده)
زمینه و هدف:  سوء مصرف مواد مخدر بی­شک بسیاری از افراد و خانواده­های کشور را درگیر خود ساخته است و این موضوعی نیست که بتوان آن را کتمان و یا بی­اهمیت قلمداد کرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی خودمهارگری در رابطه بین دشواری درتنظیم هیجان و بهزیستی روان‌شناختی در مردان مبتلا به سوء مصرف مواد بود.
روش‌بررسی: پژوهش از نوع همبستگی و در قالب مدل‌سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افرادی بود که مبتلا به سوء مصرف مواد بوده و برای درمان وابستگی خود طی سه ماه (اردیبهشت تا تیر ماه 1403) به مراکز ترک اعتیاد در شهر رشت مراجعه کردند. نمونه این پژوهش شامل 264 نفر از جامعه مذکور بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند صورت گرفت. ابزارهای استفاده‌شده در پژوهش حاضر، پرسش­نامه بهزیستی روان‌شناختی ریف و کیز (1995)، مقیاس دشواری تنظیم هیجان گرتز و رومر (2004) و پرسشنامه خودمهارگری تانجنی و همکاران (2004) بود. به‌منظور تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری در نرم‌افزارهای SPSS26 و AMOS24 استفاده شد. سطح معناداری در آزمون‌های آماری این پژوهش، آلفای 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد مسیر مستقیم دشواری در تنظیم هیجان با بهزیستی روان‌شناختی (001/0>p، 37/0-=b ) منفی و معنادار؛ مسیر مستقیم خودمهارگری با بهزیستی روان‌شناختی (024/0>p، 16/0 =b )، مثبت و معنادار؛ و مسیر مستقیم دشواری درتنظیم هیجان و خودمهارگری (001/0>p،  50/0- =b ) منفی و معنادار بود. همچنین مسیر غیرمستقیم خودمهارگری در ارتباط بین دشواری در تنظیم هیجان با بهزیستی روان‌شناختی (040/0=p، 08/0-=b ) منفی و معنادار بود. علاوه بر این، شاخص نکویی برازش داده‌های گردآوری‌شده نشان داد مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود (49/1=X2/df، 04/0=RMSEA، 97/0=GFI، 96/0=CFI، 95/0=AGFI، 95/0=TLI، 96/0=IFI).
نتیجه‌گیری: طبق نتایج، نقش میانجی خودمهارگری در رابطه بین دشواری درتنظیم هیجان و بهزیستی روان‌شناختی در مردان مبتلا به سوء مصرف مواد تایید شد. از این‌رو نتایج این مطالعه ممکن است یافته امیدوارکننده‌ای در جهت بهبود شرایط مردان مبتلا به سوء مصرف مواد و خانواده‌هایشان باشد تا گامی مؤثر برای کاهش و پیشگیری از ناهنجاری‌ها و آسیب‌های جامعه برداشته شود.
 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb