1- واحد تهرانجنوب، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (2426 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: باوجود اهمیت عوامل روانشناختی در بروز بیماری قلبی، در ایران تحقیقات بسیار اندکی دراینباره انجام شده است. هدف این پژوهش پیشبینی استرس ادراکشده بر پایۀ سیستمهای فعالساز و بازدارندۀ رفتار و ویژگیهای شخصیتی بود.
روشبررسی: روش تحقیق از نوع همبستگیپیشبینی بود. جامعۀ آماری عبارت بود از: بیماران قلبی بستری در بیمارستانهای قلب، شریعتی و شرکت نفت شهر تهران در سال ۱۳۹۶ که ۱۵۰ نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامههای استرس ادراکشدۀ کوهن و همکاران (۱۹۸۳)، سیستمهای رفتاری کارور و وایت (۱۹۹۴) و شخصیتی نئو (۱۹۹۲)، بین بیماران پخش گردید و از نرمافزار SPSS و آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانۀ خطی جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد همبستگی بین استرس ادراکشده با سیستمهای فعالساز رفتاری و سیستمهای بازدارندۀ رفتاری در بیماران قلبی مثبت و معنادار است (۰٫۰۰۱>p، ۰٫۲۲۸ و ۰٫۲۸۴=R). همبستگی استرس ادراکشده با بُعد روانرنجورخویی مثبت و با ابعاد برونگرایی و بازبودن منفی بود (۰٫۰۰۱>p، ۰٫۲۰-؛ ۰٫۳۸۳-؛ ۰٫۴۵۸=R)؛ اما بین دو بعد دیگر شخصیت با استرس ادراکشده رابطۀ معناداری وجود نداشت. نتیجۀ رگرسیون نشان داد ضریب همبستگی چندمتغیره بین متغیرهای پیشبین و ملاک برابر با ۰٫۶۴ بود که این اندازه از همبستگی، به ضریب تعیین ۰٫۴۱ منجر شد و ضریب تعیین تعدیلیافته برابر با ۰٫۳۹ بود.
نتیجهگیری: نتیجۀ پژوهش دال بر این است که در حدود ۳۹درصد از تغییرات در متغیر وابسته (استرس ادراکشده)، از طریق ابعاد شخصیت و سیستمهای فعالساز و بازدارندۀ رفتاری قابلپیشبینی است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی